Vanaf mid-november opent het oude Elzenveld op 20.000 m2 als Botanic Sanctuary met luxe hotel, fine-dining, spa en gym, een historische kapel, kloostertuinen en een 20-tal salons.
De Kamers zal de vaste activiteiten in eerste instantie in de Botanic Sanctuary organiseren. Van zodra het Business Center de deuren opent in de historische panden langs de Lange Gasthuisstraat, brengen we daar ons secretariaat onder om nadien terug te keren naar een vaste locatie waar leden opnieuw meetings kunnen organiseren en gasten ontvangen.

Ondertussen staan we voor een relance (na enkele lokale Waves of was dit dan toch de 2e Wave).
Vraag is hoe de economie hier gaat op reageren met een V, U, W of K herstel.
V, U, W of K recovery – DS 2020 08 29

Dat de wereld gaat veranderen na deze crisis is nu al zeker. Vraag is wanneer en hoe.
Zeker is,  je kan je nu al voorbereiden.
Hieronder een aantal visies en artikels rond de Corona crisis. Dit om jullie te helpen om deze heropstart voor te bereiden, maar vooral om binnen jullie business omgeving te helpen de richting en strategie te bepalen.

Exit Strategie

Blauwdruk – ExpertenpanelTijd 2020 04 18
Een blauwdruk voor een exitstrategie van een bredere expertenpanel –
– Blauwdruk exitstrategie – Tijd 2020 04 18
– Exit uit de Coronacrisis

 

Business strategie

Crisissen & strategie
Een kort, algemeen artikel rond crisissen en business strategie.
Never waste a good crisis & Business Strategy

Crisis wordt ons normaal!
Bert Brugghemans | Commandant Brandweer Zone Antwerpen – Blog

Market Scenarios
Hieronder een aantal scenario’s, gebaseerd op mogelijke marktprognoses: Upside (V) – Central (U) – Downside (L)
UBS – Market Scenarios

Quarantaine … en daarna offline revival
Sociaal contact, en bij uitbreiding kantoor ontmoetingen en netwerken worden een schaars en dus gegeerd goed.
Steven Van Belleghem – Offline boost

Interval Quarantaine
Mogelijke scenarios als de quarantaine maatregelen versoepeld worden
Interval Quarantaine – Tijd 2020 03 28 compressed

Remedie is erger dan de kwaal
Een bijzondere kijk van Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie aan de UGent. Met de vraag of de weerslag op de economie niet meer doden gaat veroorzaken dan het aantal nu gered door de regeringsmaatregelen.
Corona non-believer – Tijd 2020 03 31

Stop met postitief denken, begin met eerlijk denken
Dertien tips voor ondernemers om krachtig te leven in turbulente tijden.
Ilse Jaques – Groeikansen voor ondernemers

China’s New Deal – Full Digital
Na de grote depressie in de jaren 30, de New Deal, nu in China identieke stimulering, maar dan wel Full Digital
Sven Agten – Postcorona wordt China volledige Digitaal

Opening strategy – not an exit strategy
We kunnen pas terug naar een normale situatie als een vaccin beschikbaar is, en dat is denkelijk pas binnen een paar maand.
Criteria rond Opening strategy met vooral “medische” criteria, nog geen timing indicaties.
Financial Times – Europe prepares to ease lockdowns

Corona – background

Er is natuurlijk al veel verteld rond het Corona virus, maar onderstaande vonden we toch zeer leerrijk.
Corona besmettingsimpact
Een korte video (5 min) met een wetenschappelijke basis waarom dit Corona virus zo besmettelijk is, het verschil van impact (o.a. man/vrouw) , en de ernst voor ons immuunsysteem.
Het Corona Genome
Een inkijk hoe het Corona virus – “simply a piece of bad news wrapped up in protein”, werkt en wat de 29 proteïnen precies doen.

13

Mar 2020

Corona Cancelled

In lijn met de algemene adviezen werden alle activiteit tot mid-april uitgesteld. Dit gezien het algemene zorgvuldigheidsprincipe, dat bepaalt dat we alle voorzorgen moeten nemen om schade te voorkomen.
We hopen deze op een latere datum te herplannen.

Het World Economic Forum is elk jaar gepland eind februari.
Voor de leden van De Kamers plannen we net erna een reporting vanuit Davos, Davos aan de Schelde.
Actualiteit vanuit Davos rond Business en Internationale Betrekkingen, met vooral de nadruk op hun weerslag voor België en de wereldhaven Antwerpen.

Debat geleid door deelnemers aan Davos 2020

  • Karsten Lemmens, chef economie De Standaard
  • Olivier Van Horenbeeck, managing partner Growth Inc

 

Marc Pissens heeft meer dan 30 jaar ervaring in de beveiligingsindustrie. Binnen Securitas startte hij in de Benelux-organisatie om daar in 1988 CEO te worden.
Nu is hij zowel President Securitas Africa, Middle East and Asia en President Securitas Aviation worldwide. De Aviation divisie heeft meer dan 28,000 medewerkers operationeel in meer dan 220 luchthavens in 28 landen.
Marc brengt ons het verhaal van security van voor en na 9/11 maar ook een inkijk in technologie en preventieve security.

Saskia Van Uffelen werkt al meer dan 25 jaar in de ICT-sector. En werd recent aangesteld als ‘Digital Champion’ bij de Europese commissie
Hoe verander je de cultuur in je organisatie van passief naar participatief? Hoe kun je het kortetermijnhandelen doorbreken? Hoe bouwen bedrijven en individuen samen aan een maatschappij op maat van de digitale wereld? En hoe doen we dat met een maximum aan welvaart én welzijn.

Bij De Kamers zijn we steeds op zoek om boeiende ontmoetingen en intellectuele kruisbestuiving nog meer te faciliteren. Daarom starten we met Business Kamers, waarin we een beperkt aantal leden van De Kamers die actief zijn in dezelfde sector op regelmatige basis samenbrengen.

Ons doel? Dat jullie samen elkaars ambassadeur worden en jullie businessactiviteiten dynamiseren, nuttige informatie over jullie sector met mekaar delen en misschien zelfs samenwerken rond bepaalde projecten en het gunnen van opdrachten.
Keuze van specifieke sectoren waar verschillende categorieën van ondernemingen projectmatig samenwerken.

De sector Vastgoed met disciplines en bedrijfscategorieën zoals ontwikkelaars, architecten, landmeters, banken, aannemers, afwerkingsbedrijven, advocaten, immokantoren, …

Op  vrijdag 25 oktober hadden de leden van de Business Kamer Vastgoed hun lunch om de werking van 2020 te plannen.

 

#netwerken, #expertise #anticiperen #gunfactor

Gert, studeerde economie aan de UA en woont nog steeds in onze Regio.
Na zijn carrièrestart bij Accenture (partner in 2000) stapt hij in 2005 over naar de Baloise groep als CIO bij Mercator. Bij de merger van Mercator, Nateus en Avéro werd hij tot CEO benoemd. Sinds 2016 is hij group CEO van de moedermaatschappij in Zwitserland. Daar is hij ook lid van de Management Board of the Basel Chamber of Commerce.

 

Een benefiet galadiner, gala, prestige omgeving, fine food and wine.

De opbrengst van deze avond gaat naar de financiële ondersteuning van een geselecteerde Belgische kinderarts, die zich verder specialiseert tot een TOPoncoloog.
Bijdrage door deelname aan het Galadiner en ook door de veiling van enkele unieke items zoals een kist uitzonderlijke wijn, luchtdoop met tweedekker, daguitstap en lunch met Classic Car.

En direct een tweede vrouwelijke Hidden Leader, Jasna Rokegem.

Jasna Rokegem is een jonge pionier die innovatieve fashion combineert met geavanceerde technologieën. Ze heeft een sterke visie op de kleding van de toekomst en hoe die extra waarde zal creëren in ons dagelijkse leven. Jasna ontwerpt nu al interactieve kleding die onze emoties zichtbaar kunnen maken.
Jasna sprak recent, op uitnodiging van NASA op de presti­gieuze ‘Cross Industry Innovation Summit’, die plaatsvindt in Houston (Texas). Jasna werkt al anderhalf jaar intens samen met Nokia.

Na een eerste uitstel, dan toch op donderdag 24 april onze eerste vrouwelijke Hidden leader.

En wat voor één. Met uitspraken zoals Droom groot genoeg, Ondernemen doe je niet alleen en vooral Als je wil golfen, ga golfen, had Conny ons allemaal aandachtig bij de les. Inspirerend, ondernemend en zeker ook vrouwelijk.
Tijdens de lunch werd ook geen enkele vraag uit de weg gegaan wat onze ontdekking van deze Hidden Leader enkel bevestigde.

 

Thierry Geerts, directeur Google België pleit voor meer digitale visie en goesting.
Digitalis is een krachtig pleidooi om in deze tijden van digitalisering de angst opzij te schuiven en de vooruitgang te omarmen. De digitale revolutie heeft immense implicaties en stelt ons voor grote uitdagingen: we moeten niet minder dan de hele wereld heruitvinden.

Het World Economic Forum is gepland van 22 tot 25 januari 2019.
Voor de leden van De Kamers plannen we net erna een reporting vanuit Davos, Davos aan de Schelde.
Actualiteit vanuit Davos rond Business en Internationale Betrekkingen, met vooral de nadruk op hun weerslag voor België en de wereldhaven Antwerpen.

Debat geleid door deelnemers aan Davos 2019

  • Dries De Smet, chef economie De Standaard
  • Olivier Van Horenbeeck, managing partner Growth Inc

Als Capo (Capo is Italiaans voor hoofd) voor de Kamer Cycling, Sofie Goos.

Sofie is een triatlete en won verschillende Ironman (Texas, Brazilië, Florida).
Ondertussen is fietsen haar favoriete discipline.

Michel De Coster is adviseur en bestuurder van bedrijven. Hij verdiende zijn strepen in de ICT-sector bij Bosch Telecom, COLT, BT, Belgacom en SFR. Daarnaast is hij bekend als bassist van De Mens.
Via 45 tips geeft People Peppers een inzicht in waarom de toegevoegde waarde van menselijke interactie in onze digitale wereld belangrijker dan ooit is geworden.

Na studies in Rotterdam een internationale carrière in het bedrijfsleven (Bekaert, Volvo, Bombardier), afgesloten als topman bij Daimler in Japan.
Richtte in 2009 Mercy Ships België op. Ondertussen member of the international Board.
Mercy Ships gaf ondertussen reeds medische hulp aan meer dan 2.500.000 patiënten op het grootste hospitaalschip ter wereld.
Een meer dan bevlogen lezing – van Businessman tot Bedelaar

Carole Lamarque is expert innovatieve marketing en vennoot van Duval Union. Ze is gepassioneerd door strategische marketing, en kent de impact van innovatie en disruptieve technologieën op de consument.
Als de wereld een dorp wordt, moet jouw bedrijf naast de wereldspelers kunnen blijven staan. Dat kun je door volop in te zetten op je Unfair Advantage. Niet om beter te zijn dan de marktleider, maar om vanuit je extreem unieke identiteit de speler te worden die iedereen benijdt. De beste concurrentie is nog steeds geen concurrentie.

Kaat Debo is sinds 2001 werkzaam voor MoMu, het Antwerpse ModeMuseum, eerst als tentoonstellingscurator en sinds 2009 als algemeen directeur.
Kaat sprak over de toekomstplannen van MoMu en de grote uitdagingen die het museum de komende jaren wil aangaan, zowel lokaal als internationaal. Hoe blijf je als modemuseum internationaal relevant in een snel evoluerend modelandschap? Kan een museum relevant blijven in een steeds digitalere wereld?

Dr. Luc Colemont en voetbalicoon Piet den Boer interviewden bekende (Jacques Vermeire, Ivan De Vadder, Michel Verschueren, Steven De Smet) maar ook onbekende Vlamingen over hun darmkanker.
Straffe verhalen om bij stil te staan, echte verhalen om kracht uit te putten.

Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist en is sedert 1 januari 2016 fulltime werkzaam als “Managing Director” van de vzw Stop Darmkanker.
Luc blijft de ganse avond voor verdere vragen en discussies. Er wordt voorzien in food en drank achteraf.

  • Leeskamer – maandag 17 december om 19:30

Als de wereld een dorp wordt, moet jouw bedrijf naast de wereldspelers kunnen blijven staan. Dat kun je door volop in te zetten op je Unfair Advantage. Niet om beter te zijn dan de marktleider, maar om vanuit je extreem unieke identiteit de speler te worden die iedereen benijdt. De beste concurrentie is nog steeds geen concurrentie.

Carole Lamarque is expert innovatieve marketing en vennoot van Duval Union. Ze is gepassioneerd door strategische marketing, en kent de impact van innovatie en disruptieve technologieën op de consument.

  • Boekvoorstelling dinsdag 13 november om 16:00

Angelique Van Ombergen heeft een doctoraat in de Medische Wetenschappen en is onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek focust zich op hersenplasticiteit in astronauten en vestibulaire patiënten.

In augustus was ze commander van het Lunares project, een simulatie van een Mars expeditie. Twee weken lang leefde ze met 5 collega’s zonder klok en perceptie van tijd (een zonnedag op mars, Sol, duurt bijna 25 uur).
Naast de technologische experimenten was er vooral aandacht voor de fysieke en psychologische aspecten van zo’n lange missie. We gaan testen hoe ons denkvermogen evolueert in de tijd en welke invloed het heeft op de aanmaak van stresshormoon. En omgekeerd ook: welk effect heeft een verhoogde staat van stress op ons denkvermogen.

Hidden Leaders – Lunchmeeting woensdag 24 oktober 2018

Lunares – Krantenartikel 2018 07 26

Axel Moorkens is voorzitter van Alcopa, gediversifieerde Holding met belangen in Automotive, Immo, Distributie. Voor de groep een totaal van 2.300 medewerkers en actief in 19 landen.
Een bijzondere inkijk in deze sector in beweging. Maar ook een (a)-typische 3e generatie Hidden Leader.
Met een geweldig doorleefd verhaal als patron:

  • zijn eerste job in St. Niklaas, ver van Antwerpen
  • een eenvoudige valuation – eigen middelen
  • zijn recruitment “on the boat”
  • eenvoudige maar zeer bruikbare familie afspraken

Centraal is hier niet enkel de Hidden Leader, Geert Duyck als Managing Partner van CVC Capital, maar zeker ook zijn filantropie project bij het Toekomstatelier (TADA).
TADA is een project dat kansarme tieners steunt. Drie jaar lang leren ze elke zaterdag in drie Brusselse gemeenten dankzij vrijwillige docenten over jobs waar ze amper of zelfs volledig niet mee in aanraking komen. ‘Een gewapend kind is minder vatbaar voor indoctrinatie.’

Inge Onsea is de frontvrouw van Essentiel en hiermee ongetwijfeld een van onze succesrijkste Belgische én Antwerpse modelabels.
Inge Onsea kwam in haar hoogsteigen kleurrijke en enthousiaste stijl vertellen hoe het allemaal begon en hoe het merk in no-time een succes werd. Maar ook over de dieptepunten en de obstakels . Een bijzondere inkijk in een Belgisch mode-imperium met internationale faam!

30

May 2018

Bijkomend Salon

Recent werd een bijkomend Salon ontdekt op onze locatie – Balkon.

Een zeer tijdelijke werkplek, enkel bij goed weer.

Hidden Leaders – vrijdag 22 juni 2018

Centraal is hier niet enkel de Hidden Leader, Geert Duyck als Managing Partner van CVC Capital, maar zeker ook zijn filantropie project bij het Toekomstatelier (TADA).
TADA is een project dat kansarme tieners steunt. Drie jaar lang leren ze elke zaterdag in drie Brusselse gemeenten dankzij vrijwillige docenten over jobs waar ze amper of zelfs volledig niet mee in aanraking komen. ‘Een gewapend kind is minder vatbaar voor indoctrinatie.’

TADA – Tijd 2017 12 05

Francis Kint is CEO van Vion Foods, de 3e grootste vleesverwerker van Europa. Vion Foods is goed voor 4,7 miljard euro en 11.500 medewerkers.
Dit bracht hem in de top 10 van de Belgische CEOs in het buitenland – Trends 2017 07 22

Hij hield een zeer onderhoudend betoog rond Corporate Social Responsability (CSR) en hoe dit Vion hielp om terug rendabel te worden – Francis Kint: ‘Belangrijk is niet wat je levert, maar hoe je het produceert’

Ter referentie hierbij het lijvige CSR rapport van Vion – Vion CSR Report 2016

Deze week onze 5e lunchmeeting – Hidden Leaders, met Peter Torreele een Hidden Leader op wereldniveau.
Peter Torreele is voormalig CEO van het World Economic Forum (2003-2008), Davos-Geneva-Beijing-Melbourne.
Tijdens de lunchmeeting kregen de aanwezigen een inkijk in zijn bijzondere carrière, een blik achter de schermen uit Davos, maar ook de business aspecten van zijn switch daarna van Consultant naar Ondernemer.

Volgens enkele reacties kunnen we dit niveau van sprekers, topics en gezelschap moeilijk aanhouden.
Maar dit is voor ons, als club, dan juist een uitdaging om het wel te doen.

Frank Van Lierde, Antwerpenaar, is lid van het executive team van Cargill. Met 100 miljard dollar omzet, het grootste familiebedrijf in de wereld.
Cargill is een echt familiebedrijf, 150 jaar oud, 150.000 werknemers in 70 landen en een omzet van 100 billion dollar.

Een ongewone inkijk in een bedrijf dat echt globaal opereert.