Na een eerste uitstel, dan toch op donderdag 24 april onze eerste vrouwelijke Hidden leader.

En wat voor één. Met uitspraken zoals Droom groot genoeg, Ondernemen doe je niet alleen en vooral Als je wil golfen, ga golfen, had Conny ons allemaal aandachtig bij de les. Inspirerend, ondernemend en zeker ook vrouwelijk.
Tijdens de lunch werd ook geen enkele vraag uit de weg gegaan wat onze ontdekking van deze Hidden Leader enkel bevestigde.

 

Het World Economic Forum is gepland van 22 tot 25 januari 2019.
Voor de leden van De Kamers plannen we net erna een reporting vanuit Davos, Davos aan de Schelde.
Actualiteit vanuit Davos rond Business en Internationale Betrekkingen, met vooral de nadruk op hun weerslag voor België en de wereldhaven Antwerpen.

Debat geleid door deelnemers aan Davos 2019

  • Dries De Smet, chef economie De Standaard
  • Olivier Van Horenbeeck, managing partner Growth Inc

Als Capo (Capo is Italiaans voor hoofd) voor de Kamer Cycling, Sofie Goos.

Sofie is een triatlete en won verschillende Ironman (Texas, Brazilië, Florida).
Ondertussen is fietsen haar favoriete discipline.

Na studies in Rotterdam een internationale carrière in het bedrijfsleven (Bekaert, Volvo, Bombardier), afgesloten als topman bij Daimler in Japan.
Richtte in 2009 Mercy Ships België op. Ondertussen member of the international Board.
Mercy Ships gaf ondertussen reeds medische hulp aan meer dan 2.500.000 patiënten op het grootste hospitaalschip ter wereld.
Een meer dan bevlogen lezing – van Businessman tot Bedelaar

Carole Lamarque is expert innovatieve marketing en vennoot van Duval Union. Ze is gepassioneerd door strategische marketing, en kent de impact van innovatie en disruptieve technologieën op de consument.
Als de wereld een dorp wordt, moet jouw bedrijf naast de wereldspelers kunnen blijven staan. Dat kun je door volop in te zetten op je Unfair Advantage. Niet om beter te zijn dan de marktleider, maar om vanuit je extreem unieke identiteit de speler te worden die iedereen benijdt. De beste concurrentie is nog steeds geen concurrentie.

Kaat Debo is sinds 2001 werkzaam voor MoMu, het Antwerpse ModeMuseum, eerst als tentoonstellingscurator en sinds 2009 als algemeen directeur.
Kaat sprak over de toekomstplannen van MoMu en de grote uitdagingen die het museum de komende jaren wil aangaan, zowel lokaal als internationaal. Hoe blijf je als modemuseum internationaal relevant in een snel evoluerend modelandschap? Kan een museum relevant blijven in een steeds digitalere wereld?

Dr. Luc Colemont en voetbalicoon Piet den Boer interviewden bekende (Jacques Vermeire, Ivan De Vadder, Michel Verschueren, Steven De Smet) maar ook onbekende Vlamingen over hun darmkanker.
Straffe verhalen om bij stil te staan, echte verhalen om kracht uit te putten.

Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist en is sedert 1 januari 2016 fulltime werkzaam als “Managing Director” van de vzw Stop Darmkanker.
Luc blijft de ganse avond voor verdere vragen en discussies. Er wordt voorzien in food en drank achteraf.

  • Leeskamer – maandag 17 december om 19:30

Als de wereld een dorp wordt, moet jouw bedrijf naast de wereldspelers kunnen blijven staan. Dat kun je door volop in te zetten op je Unfair Advantage. Niet om beter te zijn dan de marktleider, maar om vanuit je extreem unieke identiteit de speler te worden die iedereen benijdt. De beste concurrentie is nog steeds geen concurrentie.

Carole Lamarque is expert innovatieve marketing en vennoot van Duval Union. Ze is gepassioneerd door strategische marketing, en kent de impact van innovatie en disruptieve technologieën op de consument.

  • Boekvoorstelling dinsdag 13 november om 16:00

Angelique Van Ombergen heeft een doctoraat in de Medische Wetenschappen en is onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek focust zich op hersenplasticiteit in astronauten en vestibulaire patiënten.

In augustus was ze commander van het Lunares project, een simulatie van een Mars expeditie. Twee weken lang leefde ze met 5 collega’s zonder klok en perceptie van tijd (een zonnedag op mars, Sol, duurt bijna 25 uur).
Naast de technologische experimenten was er vooral aandacht voor de fysieke en psychologische aspecten van zo’n lange missie. We gaan testen hoe ons denkvermogen evolueert in de tijd en welke invloed het heeft op de aanmaak van stresshormoon. En omgekeerd ook: welk effect heeft een verhoogde staat van stress op ons denkvermogen.

Hidden Leaders – Lunchmeeting woensdag 24 oktober 2018

Lunares – Krantenartikel 2018 07 26

Axel Moorkens is voorzitter van Alcopa, gediversifieerde Holding met belangen in Automotive, Immo, Distributie. Voor de groep een totaal van 2.300 medewerkers en actief in 19 landen.
Een bijzondere inkijk in deze sector in beweging. Maar ook een (a)-typische 3e generatie Hidden Leader.
Met een geweldig doorleefd verhaal als patron:

  • zijn eerste job in St. Niklaas, ver van Antwerpen
  • een eenvoudige valuation – eigen middelen
  • zijn recruitment “on the boat”
  • eenvoudige maar zeer bruikbare familie afspraken

Centraal is hier niet enkel de Hidden Leader, Geert Duyck als Managing Partner van CVC Capital, maar zeker ook zijn filantropie project bij het Toekomstatelier (TADA).
TADA is een project dat kansarme tieners steunt. Drie jaar lang leren ze elke zaterdag in drie Brusselse gemeenten dankzij vrijwillige docenten over jobs waar ze amper of zelfs volledig niet mee in aanraking komen. ‘Een gewapend kind is minder vatbaar voor indoctrinatie.’

Inge Onsea is de frontvrouw van Essentiel en hiermee ongetwijfeld een van onze succesrijkste Belgische én Antwerpse modelabels.
Inge Onsea kwam in haar hoogsteigen kleurrijke en enthousiaste stijl vertellen hoe het allemaal begon en hoe het merk in no-time een succes werd. Maar ook over de dieptepunten en de obstakels . Een bijzondere inkijk in een Belgisch mode-imperium met internationale faam!

30

May 2018

Bijkomend Salon

Recent werd een bijkomend Salon ontdekt op onze locatie – Balkon.

Een zeer tijdelijke werkplek, enkel bij goed weer.

Hidden Leaders – vrijdag 22 juni 2018

Centraal is hier niet enkel de Hidden Leader, Geert Duyck als Managing Partner van CVC Capital, maar zeker ook zijn filantropie project bij het Toekomstatelier (TADA).
TADA is een project dat kansarme tieners steunt. Drie jaar lang leren ze elke zaterdag in drie Brusselse gemeenten dankzij vrijwillige docenten over jobs waar ze amper of zelfs volledig niet mee in aanraking komen. ‘Een gewapend kind is minder vatbaar voor indoctrinatie.’

TADA – Tijd 2017 12 05

Francis Kint is CEO van Vion Foods, de 3e grootste vleesverwerker van Europa. Vion Foods is goed voor 4,7 miljard euro en 11.500 medewerkers.
Dit bracht hem in de top 10 van de Belgische CEOs in het buitenland – Trends 2017 07 22

Hij hield een zeer onderhoudend betoog rond Corporate Social Responsability (CSR) en hoe dit Vion hielp om terug rendabel te worden – Francis Kint: ‘Belangrijk is niet wat je levert, maar hoe je het produceert’

Ter referentie hierbij het lijvige CSR rapport van Vion – Vion CSR Report 2016

Deze week onze 5e lunchmeeting – Hidden Leaders, met Peter Torreele een Hidden Leader op wereldniveau.
Peter Torreele is voormalig CEO van het World Economic Forum (2003-2008), Davos-Geneva-Beijing-Melbourne.
Tijdens de lunchmeeting kregen de aanwezigen een inkijk in zijn bijzondere carrière, een blik achter de schermen uit Davos, maar ook de business aspecten van zijn switch daarna van Consultant naar Ondernemer.

Volgens enkele reacties kunnen we dit niveau van sprekers, topics en gezelschap moeilijk aanhouden.
Maar dit is voor ons, als club, dan juist een uitdaging om het wel te doen.

Frank Van Lierde, Antwerpenaar, is lid van het executive team van Cargill. Met 100 miljard dollar omzet, het grootste familiebedrijf in de wereld.
Cargill is een echt familiebedrijf, 150 jaar oud, 150.000 werknemers in 70 landen en een omzet van 100 billion dollar.

Een ongewone inkijk in een bedrijf dat echt globaal opereert.

Ze is leading lady & blogger van het online fashion-, beauty- en lifestyle magazine Belmodo (www.belmodo.be) Ze is social media addict en ook mama, echtgenote en vriendin.
Als fulltime fashionista slaagt ze er bovendien in steeds stijlvol voor de dag te komen. Maar ook al zit haar jasje schijnbaar altijd goed en blijft haar lipstick steevast netjes, zelfs een mode-icoon als Tiany Kiriloff heeft wel eens een fashion & beauty off-day. In dit boek verklapt Tiany haar geheimen en toont ze je dat de puntjes niet altijd op de i hoeven te staan.
Tiany vertelt je over haar eigen struikelblokken en deelt haar tips om jouw leven off – en online georganiseerd te krijgen. Ze toont hoe zij het hoofd koel probeert te houden in de digitale wereld: een wereld die aan de basis ligt van het succes van Belmodo, maar waar ze af en toe ook afstand van neemt met een digitale detox. ‘The goodlife tussen luiers en stiletto’s’ is opnieuw een boek vol persoonlijke verhalen, praktische tips, must-haves, stijladvies en topadressen van een drukbezette vrouw op zoek naar evenwicht.

Is er een verband tussen een mogelijke oogafwijking en het werk van de kunstenaar ?
Soms is er een overduidelijke relatie, en soms stuurt de oogziekte de schilder zelfs naar een hoger niveau. Een andere keer betekent het een fin de carrière voor de artiest. Anderen, en niet de minst belangrijke, pasten hun stijl en techniek aan, en kregen juist daarom wereldbekendheid.
Kunstenaars zoals Rembrandt, Turner, Munch, Dürer, Degas, Picasso, Pissarro, Monet, Titiaan, Van Gogh en Le Corbusier passeren de revue.

Dr. Frank Goes is Dokter in de Ophthalmologie. Na 40 jaar in zijn zeer vooruitstrevende praktijk, is hij nu nog steeds gepassioneerd door het oog. Met als resultaat een 7-tal boeken, medische publicaties, talloze lezingen en conferences op medische congressen.

Hieronder foto van de zeer druk bijgewoonde (full house) lezing.

China is een markt geworden die geen enkel land of bedrijf nog kan negeren. De snelgroeiende middenklasse is nu al de grootste ter wereld. Elk jaar trekkken er 120 miljoen Chinese toeristen naar het buitenland, en een derde van alle Duitse wagens worden in China verkocht. China is sinds vorig jaar een netto exporteur van kapitaal geworden, en investeert massaal in het buitenland. China zet massaal in op innovatie en liet sinds 2009 bijna 40% van de wereldwijde economische groei optekenen. Binnenkort ruilen we de slogan ‘Made in China’ in voor ‘Designed in China’.

Sven Agten woont en werkt sinds 2004 in China. Zijn jarenlange ervaring met het land leverde hem een grote expertise op over de Chinese bedrijfswereld. Momenteel werkt hij in Shanghai als President Asia Pacific voor een Duits internationaal bedrijf.

 

In de media gaat veel aandacht naar burn-out, meestal bij werknemers. Maar hoe zit dat bij ondernemers, werkgevers en leidinggevenden?

De ‘Werkbaarheidsmonitor’ beschrijft de drie belangrijkste stressfactoren: werkdruk, emotionele belasting en kennishiaten (de zelfstandige als duizendpoot).
Bovendien is gedrevenheid een belangrijke risicofactor voor stressklachten en burn-out. Een gedreven manager hoeft geen stressklachten of burn-out te krijgen, maar het gebeurt wel vaak.
Raf Frateur (°1965) heeft al meer dan vijfentwintig jaar een praktijk als zelfstandig stressconsulent voor particulieren en bedrijven (www.stressconsulent.be).

‘Hidden Leader’ is misschien niet helemaal van toepassing op Marc Vangeel, CEO en Bestuurder binnen de mediagroep Concentra en later Mediahuis. Wat tot nu verborgen bleef, is zijn aanpak bij de acquisitie van Telegraaf Media Groep.

Ongeveer 100 dagen na zijn aanstelling als bestuursvoorzitter, kwam hij ons begin oktober die aanpak uit de doeken doen. We kregen niet alleen een interessante inkijk in hoe een Vlaming in Nederland een bedrijf in crisis door woelige wateren loodst, maar ook hoe de Media evolueren.

Bestuurders van de verschillende Kamers vinden is doorgaans makkelijk. Andere vergen wat meer tijd.
Maar sinds vandaag toch nog een kamer met een volwaardig Bestuurder, Thomas Pieters voor de Kamer Golf.

Thomas is denkelijk de beste en succesvolste Belgische golfer. En Antwerpenaar.
Olympier, Ryder Cup speler en winnaar van een paar tornooien op de European Tour.

Hopelijk zien we Thomas een paar keer op club activiteiten of onze golf tornooien.
Want dat betekent voor veel golfers “the closest to single handicap”.

Doorgaans afspraak op de Club, met boeiende verhalen over stormwinden, lange zeilavonturen, verlaten stranden en baaien, maar ook:
• Deelname aan de jaarlijkse AntwerpRace en Schelderegatta
• Voorbehouden plaatsen bij de Tall Ships’ Race
• Tentoonstelling van Scheepsmodellen tijdens de Race
• Zeilinitiatie en faciliteren Yachting examen

– De Kamers – Yachting 2017

 

De bekende Londonse Clubs zijn vaak ontstaan vanuit een Travel-gedachte: Lords en avonturiers die samenkwamen om hun reizen te bespreken. Met nu nog steeds, de beroemdste, National Geographic. Aanvankelijk een Club, daarna een magazine en nu zelfs een televisiekanaal.

Voor het najaar en volgend jaar volgende planning voor de Kamer Travel.
– De Kamers – Travel 2017

We presenteren een reeks boeiende ontmoetingen met captains of industry over economische topics.

Geen typische wall of fame, wel minder bekende sprekers met een zeer rijke achtergrond, kennis en ervaring. Niet direct hun naam maar wel de eerste drie lijnen van hun CV spreken voor zich.
Ook geen publiek van 100 toehoorders, maar een kleine groep van 40 personen voor een direct contact en bereikbaarheid van de spreker.

– Hidden Leaders – planning 2017

Binnen de Kamer Gastronomie speciale aandacht voor Wijn. Misschien de start van een kamer rond wijnkennis – Oenologie.

Enkele speciale proeverijen met een bijzondere insteek. Misschien leer je minder over afdronk, smaak of tannines maar net meer over verschillen per land of prijsklasse. Je hebt alleszins wat te vertellen bij het volgend diner, met bijpassende wijnen.

– De Kamers – Gastronomie 2017

20

Aug 2017

Filantropie 2017

“Met ondernemen creëer je jobs, met filantropie red je levens”

De Kamer Filantropie is de werkgroep rond de Charity doelstellingen van De Kamers.

Dit via twee uitingen:
eigen fondsenwerving voor (eigen) goede doelen maar ook de zakelijke belichting van filantropie voor de (geef)ondernemer.

Hieronder de aankondiging van de planning voor 2017.
– De Kamers – Filantropie

Het Mentor membership is opgezet om jonge ondernemers of professionals de mogelijkheid te geven om onder begeleiding van een ervaren lid (de mentor) geïntroduceerd te worden in De Kamers.
Het is onze doelstelling om een bovengemiddeld aantal Young Professionals binnen de club aan te trekken en te behouden.
De Kamers – Mentor Membership

03

Aug 2017

Infographic

Op basis van het ledenbestand werd een Infographic gemaakt met de demografie van de leden: verhouding vrouw/man, voorkeur Kamers, woonplaats, professionele activiteit.
De volledige infographic op de site – Infographic

Ook een oproep om vooral jullie geboortedatum aan te vullen, dan kunnen we bij de infographic een leeftijdspiramide toevoegen.